8 de Març

El 8 de Març es conegut com el Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora Aquest dia es celebra cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (l’ONU).

La celebració d’aquest dia té les seves arrels en les manifestacions de les dones que reclamaven a començaments del segle XX el dret al vot i la igualtat entre els sexes. Aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació, juntament amb els homes, en l’àmbit laboral i, per tant, pel dret a la independència econòmica.

La primera celebració va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i la seva commemoració s’ha anat estenent, des de llavors, a molts altres estats. Des de fa més de 100 anys, el 8 de març és un dia que celebra els drets conquerits per les dones en tots els àmbits i commemora la llarga història de lluites i sacrificis per aconseguir-los.

Aquest dia es fa servir per visualitzar la desigualtat de gènere i per reivindicar la lluita per la igualtat efectiva de drets per a les dones en diversos àmbits.






Marie Curie: Va neixer el 7 de novembre de 1867 a Polònia i va morir el 4 de juliol de 1934 a França. Va ser la primera dona en el camp de la radioactivitat. Va ser la primera dona que va guanyar un Premi Nobel i l’única persona que ha aconseguit dos Premis Nobel en diferents disciplines científiques: física i química.

Rosalind Franklin: Va néixer el 25 de juliol de 1920 a Londres i va morir el 16 d’abril de 1958 a la mateixa ciutat. Va ser una química i cristal·lògrafa britànica que va jugar un paper fonamental en la comprensió de les estructures moleculars de l’ADN.

Lise Meitner: Va n
éixer el 7 de novembre de 1878 a Viena, Àustria i va morir el 27 d’octubre de 1968 a Cambridge, Anglaterra. 
Va contribuir als descobriments de l’element protactini i la fissió nuclear.

Virginia Woolf: Va néixer el 25 de gener de 1882 a Londres, Anglaterra i va morir el 28 de març de 1941 a Sussex, Anglaterra. Va ser una escriptora britànica, autora de novel·les, contes, obres teatrals i altres obres literàries; considerada una de les figures més destacades del modernisme vanguardista anglosaxó del segle XX i del feminisme internacional.

Agatha Christie: Va néixer el 15 de setembre de 1890 a Torquay, Anglaterra i va morir el 12 de gener de 1976 a Wallingford, Anglaterra. Va ser una escriptora britànica, autora de novel·les, contes, obres teatrals i altres obres literàries; considerada una de les més grans autores de crimen i misteri de la literatura universalLes seves obres encara són objecte de reedicions, representacions i adaptacions al cinema

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Travels